Marterwering

Leefwijze
De steenmarter heeft een groot territorium en kan per nacht wel 10 tot 15 km afleggen. Het territorium van een mannetje overlapt dat van meerdere vrouwtjes. Hoe groot het territorium is hangt af van de kwaliteit van het gebied waar hij leeft, des te groter het voedsel aanbod, des te kleiner een territorium hoeft te zijn. Grenzen worden gemarkeerd met urine en met geurstof uit kliertjes in de achterpoten.

Een steenmarter slaapt overdag en heeft hiervoor meerdere slaapplaatsen die hij afwisselend bezoekt, de schuilplaatsen kunnen overal zitten zoals: boomholtes, takkenhopen, steenhopen, zolders, vlieringen, stallen, schuurtjes, spouwmuren of ruimte onder daken. Het diertje heeft voldoende aan een doorgang van 5 tot 9 cm om bij zijn schuilplaats te komen.

Overlast
De steenmarter kan op verschillende manieren voor vervelende tot zelfs erge overlast zorgen zoals:

– Vernielingen
– Lawaaioverlast
– Stankoverlast

Voorkomen overlast
De Steenmarter is een beschermde diersoort, dus het is lastig om doeltreffende maatregelen te nemen tegen de Steenmarter. Het diertje bestrijden is strafbaar en raden we u ten strengste af. Belangrijk is om niet zelf te gaan dokteren, maar om hulp in te schakelen. Wij zijn een gecertificeerd bedrijf en mogen legaal optreden om Steenmarter schade- en overlast te beperken.